Investitorja sta želela hišo, ki bi bila prežeta z naravo, kjer bi se bivanje znotraj in zunaj prepletalo in povezovalo. Hišo, v kateri bi družina uživala. Po drugi strani pa sta želela hišo, ki ne bi bila prevelika in ki bi jo bilo mogoče uresničiti z normalnim proračunom.

Hiša na prvi pogled deluje kot popolno enostavna in običajna dvokapnica. Pa ni. Če pogledate prerez, je celoten notranji volumen le po južnim delom strehe, severni del pa je skoraj v celoti previsni napušč, ki sega nad vzpetino tako, da se kapna lega strehe skoraj dotakne vzpetine.

Spodnje pritličje se odpira proti jugu in je bivalni “enoprostorec”: kuhinja, jedilnica in dnevna soba v enem. Zgornje pritličje se odpira proti severu in ga naseljujejo spalnica, kopalnica in dve otroški sobi. Hodnik, ki ni zares hodnik, ampak knjižnica in študijska delavnica pa se odpira na teraso, s katere se lahko prestopi na naravni teren. Skozi teraso raste sliva, ki je tam že bila, preden je bila hiša zgrajena.

Sistem gradnje: masivna IQWOOD bio gradnja povsem brez lepil
Poraba: pod 15 Kwh/m2 na leto – pasivni standard
Izolacija/streha: lesna vlakna
Prezračevanje/ogrevanje: toplotna črpalka in rekuperacija, nepovratna subvencija Ekosklada
Arhitektura: Matej Gašperič u.d.i.a., Biro Gašperič
Statika: Punkt d.o.o., Gašper Ziherl, u.d.i.g.

Fotografija: Miran Kambič

Predstavitev hiše v oddaji Ambietni TV Show: (1) Ambienti TV Show – Leseno hiša vpeta v strm breg / VELUX Slovenija – YouTube

O podjetju Ekoart

Si želite živeti v lepem in zdravem?

Pokazali vam bomo, kaj vse je potrebno za zdravo bivanje. Spoznajmo se, še preden dokončate načrte.

    Vprašanje?  Pišite nam