Arhitektura: Matej Gašperič

Fotografija: Miran Kambič

Idilična lokacija s prelepimi alpskimi razgledi in koristnim ter udobnim predmestnim bivanjem je prava za mlado, aktivno družino.

Projekt se je začel od spodaj navzgor, pri tem pa je arhitekt kot glavno načelo uporabil nežno pobočje terenov. Končalo se je z glavnim vhodom in servisnim prostorom, napol zakopanim v zemljo – danes oba tvorita izhodišče za hišo.

Nadaljujemo skozi vhodno preddverje, se povzpenjamo po širokem stopnišču in vstopamo v glavni dnevni prostor v obliki svetlega lesenega paviljona, ki nežno gnezdi na betonskem podstavku in ga podpira travnata ravnina. Oblika L paviljona objame teraso in dvorišče z dveh strani, kar ustvarja potrebno zaščito pred gosto urbaniziranim prostorom ob hiši.

Vse sobe na vzhodu (spalnice, kopalnice in fantovske sobe) ter sobe na južnem delu hiše (kuhinja, posoda in dnevna soba) so brezhibno povezane.

Otroške sobe so nesorazmerno visoke (za čim večjo uporabo razpoložljivega prostora) in opremljene s cevastimi lučmi (za izboljšanje kakovosti ambienta).

Na zunanji strani se terasa konča z dvignjenim bazenom. Na ta način je družina elegantno zaščitena pred vsiljivim videzom z ulice, hkrati pa ima nemotene razglede po vsem bližnjem alpskem svetu.

Od zunaj je hiša definirana z  obokano aluminijasto steno, ki povezuje obe prostornini in zagotavlja vizualno zaščito iz še enega kota. Ta stena ima za trenutek temno kovinski zaključek, vendar počakajte le nekaj let in bršljan ga bo spremenil  v svetlo zeleno zaveso z očarljivo organskim občutkom.

Površina: 220 m2
Poraba: pod 15 Kwh/m2 na leto – pasivni standard
Izolacija/streha: lesna vlakna
Prezračevanje/ogrevanje: toplotna črpalka zrak + voda, rekuperacija
Arhitektura: Matej Gašperič
Statika: Ciril Bogataj, univ.dipl.inž.gradb.

Posebnosti: zunanji bazen in savna

O podjetju Ekoart

Si želite živeti v lepem in zdravem?

Pokazali vam bomo, kaj vse je potrebno za zdravo bivanje. Spoznajmo se, še preden dokončate načrte.

    Vprašanje?  Pišite nam