Arhitektura: Matej Gašperič, Biro Gašperič

Fotografija: Miran Kambič

Idilična lokacija s prelepimi alpskimi razgledi in koristnim ter udobnim predmestnim bivanjem je prava za mlado, aktivno družino.

Projekt smo razvijali od spodaj navzgor in pri tem sledili blagemu nagibu terena. Tako je nastala uvodna poteza hiše, ki jo označujejo glavni vhod in v teren vkopani pomožni prostori.

Skozi glavni vhod pot vodi v prostornejše preddverje in od tam navzgor po širokem stopnišču. Zgoraj pozdravi osrednji bivalni prostor – lesen, svetel paviljon, ki je nežno naslonjen na masivni podstavek hiše. Paviljon v obliki črke »L« iz dveh strani zaobjema teraso in dvorišče ter jima nudi prepotrebno zaščito pred urbanim direndajem okolice.

Prostori v vzhodnem delu hiše (spalnice, kopalnice in fantovske sobe) so tekoče povezani z bivalnimi prostori (kuhinjo, jedilnico in dnevno sobo) v južnem krilu objekta.

Do trate je le korak iz vsakega prostora. Fantovske sobe pa so ob tem še povišane, zato lahko samozavestno izkoriščajo ves razpoložljivi prostor. Te sobe so dodatno osvetljene tudi od zgoraj, skozi posebne svetlobne jaške.

Teraso zaključi bazen, ki je dvignjen nad raven ceste. Intimni del dvorišča je s tem prijetno zaščiten pred pogledi, zaradi česar imajo stanovalci neovirane razglede na gozdove v okolici in alpski svet v daljavi.

Od zunaj hišo močno definira visoka ločna stena, ki povezuje oba dela hiše in zagotavlja dodatno plast vizualne oziroma termične zaščite. Danes lok sicer še sije temno in metalno, že čez nekaj let pa ga bo vzpenjajoči bršljan preoblikoval v svetlo zeleno in očarljivo naravno zaveso.

Površina: 220 m2
Poraba: pod 15 Kwh/m2 na leto – pasivni standard
Izolacija/streha: lesna vlakna
Prezračevanje/ogrevanje: toplotna črpalka zrak + voda, rekuperacija
Arhitektura: Matej Gašperič
Statika: Ciril Bogataj, univ.dipl.inž.gradb.

Posebnosti: zunanji bazen in savna

O podjetju Ekoart

Si želite živeti v lepem in zdravem?

Pokazali vam bomo, kaj vse je potrebno za zdravo bivanje. Spoznajmo se, še preden dokončate načrte.

    Vprašanje?  Pišite nam